FPA:s faktaportalGå till innehållet

Intervjuer med medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet, del 6: riksdagsledamot Oskari Valtola

Publicerad 15.4.2024Ändrad 15.4.2024

I Petteri Orpos regeringsprogram ingår en reform av den sociala tryggheten. Vi ber social- och hälsovårdsutskottets medlemmar berätta om sina synpunkter – vilka ändringar behövs och vad vill man hålla fast vid? I den här delen svarar samlingspartiets riksdagsledamot Oskari Valtola på frågorna.

Vilken reform anser du vara viktigast inom den sociala tryggheten under den här valperioden?

Under denna mandatperiod kommer social- och hälsovårdsutskottet att behandla många ärenden som gäller den sociala tryggheten. Förändringarna måste göras på grund av statens ekonomiska situation.
Jag anser att den övergripande reformen av den sociala tryggheten är den allra viktigaste reformen.  Ändringar har redan gjorts i bostadsbidraget och en reform av utkomststödet är under beredning. Reformen av utkomststödet syftar till att minska det långvariga beroendet av stödet.

En annan fråga som jag anser vara viktig är reformen av grundtryggheten, det vill säga modellen för allmänt stöd. Den skulle förenkla vår komplicerade sociala trygghet och uppmuntra till arbete.

Vad fungerar bäst inom den nuvarande sociala tryggheten?  Vad borde man hålla fast vid? 

Jag anser att familjeförmånerna i samband med ett barns födelse, såsom föräldradagpenning, fungerar bäst. Dessa förmåner motiverar och stimulerar på rätt sätt. Jag anser till exempel att det är bra och stödjer syftet att man måste besöka rådgivningen för att få föräldraförmåner.

Om du nu skulle ställa en skriftlig fråga om den sociala tryggheten i Finland, vad skulle den handla om och varför?

I det avseendet är jag lyckligt lottad, eftersom ministern för social trygghet är från mitt eget parti, vilket medför att jag också kan ställa frågor direkt till henne. Om jag ändå skulle ställa en skriftlig fråga skulle jag fråga om den nuvarande situationen gällande beredningen av reformen av den sociala tryggheten. Jag skulle vilja fråga i vilket skede av beredningen man befinner sig och vilka tankar det finns om beredningen och den slutliga stödformen.

Hur använder du information som tas fram av FPA i ditt arbete?

Aktuella frågor från FPA:s veckoöversikt tas upp bland ledamöterna för diskussion. Jag använder också de aktuella uppgifterna som underlag exempelvis i mina blogginlägg. När jag tidigare arbetade som företagsläkare använde jag mycket av FPA:s information när jag sökte information för olika presentationer.
FPA är en riktigt bra databank och har enorma datalager. FPA vet vad som händer i Finland och inom den sociala tryggheten. 

Oskari Valtola

  • riksdagsledamot sedan 5.4.2023
  • Samlingspartiets riksdagsgrupp
  • specialist i företagshälsovård
  • hemort S:t Michel

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn