FPA:s faktaportalGå till innehållet

Intervjuer med medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet, del 5: riksdagsledamot Ville Väyrynen

Publicerad 8.4.2024Ändrad 8.4.2024

I Petteri Orpos regeringsprogram ingår en reform av den sociala tryggheten. Vi ber social- och hälsovårdsutskottets medlemmar berätta om sina synpunkter – vilka ändringar behövs och vad vill man hålla fast vid? I den här delen svarar samlingspartiets riksdagsledamot Ville Väyrynen på frågorna.

Vilken reform anser du att är viktigast inom den sociala tryggheten under den här valperioden?

Jag anser att det viktigaste under den här valperioden är att vi kan ta fram en modell med det som kallas universalbidrag. En sådan modell gör den sociala tryggheten tydligare som helhet och samtidigt minskas flitfällorna. Enligt min mening är det här det mest optimala målet för den här valperioden.

Vad fungerar bäst inom den sociala tryggheten sådan som den är nu? Vad borde man hålla fast vid? 

Jag tycker att vi har en klar gemensam uppfattning om att alla ska delta i att bygga upp samhället med de resurser de har. Samtidigt finns det också en insikt om att de som inte har resurser måste få stöd. Även om det ibland förekommer en skärpt ton i debatterna i riksdagen, verkar det finnas ett samförstånd mellan partierna kring grundtanken att bevara välfärdsstaten. Ingen vill underminera den.

Om du nu skulle ställa ett skriftligt spörsmål om den sociala tryggheten i Finland, vad skulle det handla om och varför?

Mitt skriftliga spörsmål skulle gälla avskaffande av flitfällor. Diskussionen om att arbete ska löna sig drivs ofta till sin spets och tolkas sedan som att man skuldbelägger de arbetslösa. Men så är det inte. Jag anser att det är absurt att man i ett modernt västland ska behöva överväga om det lönar sig att ta emot ett jobb. Vi måste skapa en miljö där arbete alltid är lönsamt.

Hur utnyttjar du information som tas fram av FPA i ditt arbete?

I egenskap av riksdagsledamot får jag väldigt mycket e-post. Översikterna som FPA skickar till ledamöterna varje vecka tycker jag är mycket bra och jag försöker hinna läsa dem på arbetets vägnar. Jag tycker att meddelandena gärna kunde ha mer slagkraftiga rubriker, då skulle man lättare lägga märke till dem.

Ville Väyrynen
•    riksdagsledamot sedan 5.4.2023
•    Samlingspartiets riksdagsgrupp
•    kirurg, avdelningsöverläkare
•    hemort Muurame

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn