FPA:s faktaportalGå till innehållet

Utbildning och forskning inom rehabilitering: Expertforumets synpunkter på utvecklingen av utbildningen och förslag till strategi för forskningen inom rehabilitering

Publicerad 24.8.2023

Sammandrag

Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) tillsatte den 10 mars 2021 i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet (SHM) ett forum för utveckling av utbildningen och forskningen inom rehabilitering för mandatperioden 11.3.2021–31.12.2023. Utvecklingsforumet fick i uppdrag att utarbeta en plan för utveckling av utbildningen och forskningen inom rehabilitering. 

De som bjöds in som medlemmar till forumet representerade med sin sakkunskap om utbildning och forskning inom rehabilitering hela utbildnings- och forskningssystemet och olika beröra grupper. Förslagen i expertrapporten bygger på medlemmarnas syn på utvecklingen av utbildningen och forskningen. 

Rapporterna från den första fasen av forumets arbete om nuläget inom rehabiliteringsutbildningen, FoUI-verksamheten och forskningen inom rehabiliteringsutbildningen samt om kompetens- och arbetslivsbehoven inom rehabilitering publicerades i januari 2022.

Förslagen till utveckling av utbildningen inom rehabilitering hänför sig till kompetens inom rehabilitering, utbildningssystemet, examina, utbildningsvägar, doktorsutbildning, kontinuerligt lärande och forskning inom rehabiliteringsutbildning. 

Visionen för forsknings-, utvecklings- och innovationsstrategin (FoUI) inom rehabilitering sammanfattades med slutsatsen att rehabilitering ur ett nationellt perspektiv är evidensbaserat, verkningsfullt och kostnadseffektivt och av betydelse för både samhället och individen. Föreslagna områden för utveckling omfattar ämnesområden inom FoUI-verksamheten , finansiering, nätverkande, kunskapsunderlag, internationalisering, metodologi, kommunikation och interaktion samt FoUI-kompetens och doktorsutbildning.

Läs hela texten (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Författare

Anna-Liisa Salminen, Aija Töytäri

Mer information

  • Kollegialt granskad: nej.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Salminen, A.-L, & Töytäri, A. (toim.) (2023). Kuntoutuksen koulutus ja tutkimus: Asiantuntijafoorumin näkökulmia koulutuksen kehittämiseen ja ehdotus kuntoutuksen tutkimuksen strategiaksi. Valtioneuvosto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-898-7

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn