Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Alueen tilannekuva näyttää Kelan etuuksien jakautumisen hyvinvointialueittain

Julkaistu 18.9.2022

Alueen tilannekuva -datavisualisoinnin tarkoituksena on lisätä hyvinvointialueiden työntekijöiden ymmärrystä oman alueensa tilanteesta Kelan tietojen valossa. Tilannekuvan avulla voi tarkastella tietoja Kelan maksamien etuuksien saajista sekä maksetuista ja keskimääräisistä etuuksista hyvinvointialueittain ja kunnittain.

Paljonko omalla hyvinvointialueellani on perustoimeentulotuen saajia? Millainen alueen tilanne on muihin hyvinvointialueisiin verrattuna ja valtakunnallisesti? Entä miten Kelan tuet jakautuvat kunnittain hyvinvointialueella?

Esimerkiksi näihin kysymyksiin Alueen tilannekuva -datavisualisointi tarjoaa vastauksia helposti hahmotettavassa muodossa. Tilannekuvan tarkoituksena on lisätä hyvinvointialueiden työntekijöiden ymmärrystä oman alueensa tilanteesta Kelan tietojen valossa.

Alueen tilannekuva näyttää saajien lukumäärätiedot, maksetut etuudet ja saajien väestönosuudet lähes kaikista Kelan maksamista etuuksista sekä laajemmat tiedot perustoimeentulotuesta ja kuntien osarahoittamasta työmarkkinatuesta. Loka-marraskuun vaihteessa palveluun lisätään työkyvyttömyyseläke ja ammatillinen kuntoutus.

– Palveluun ensimmäisenä lisätyt etuudet valikoituivat sen perusteella, että hyvinvointialueet kertoivat käyttävänsä eniten niiden etuuksien tietoja, kertoo etuustietovaraston päätuoteomistaja Jaana Ruokonen Kelasta.

Suosittelemme käyttämään Alueen tilannekuvaa vain tietokoneen näytöllä. Tilannekuva ei toimi mobiililaitteissa ja se toimii toistaiseksi puutteellisesti ruudunlukijasovelluksilla.

Tutustu Alueen tilannekuvaan.

Palvelu helpottaa alueiden vertailua keskenään

Alueen tilannekuva kokoaa Kelan etuustiedot yhteen hyvinvointialueittain visuaalisessa muodossa. Käyttäjä voi tehdä vertailuja myös toisiin hyvinvointialueisin tai kuntiin ja katsoa, millainen tilanne omalla alueella on muihin verrattuna. Kuntakohtaisia saajamääriä julkaistaan vain, jos kunnassa on vähintään neljä etuuden saajaa valittuna kuukautena. 

– Kelan tilastotiedot kertovat hyvinvointialueen väestöstä ja heidän tuen tarpeestaan. Alueen tilannekuvasta kannattaa seurata, miten etuuksien saajien osuus väestössä muuttuu ajassa ja vertailla tilannetta alueiden ja kuntien välillä, sanoo Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen

Vanhat tutut Kelasto-raportit säilyvät edelleen, ja niiden kautta tietoihin pääsee pureutumaan tarkemmin lukutasolla.

Alueen tilannekuva laajenee loppuvuonna

Alueen tilannekuvaa on alusta saakka kehitetty hyvinvointialueiden tietotarpeiden pohjalta. Niitä selvitettiin haastattelemalla eri vaiheessa toimintaansa olevia hyvinvointialueita. 

Tietotarpeita on enemmän kuin mitä Alueen tilannekuva tällä hetkellä sisältää, mutta palvelu tulee laajenemaan. Loppuvuonna palvelusta julkaistaan ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Suunnitteilla on lisäksi sekä täydentää palvelussa nyt olevien etuuksien sisältöä että lisätä sinne uusia etuuksia.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin